13. Jun 2025

Expresso Martini er klar for Færder`n

– I år skal vi gjennomføre

I fjor måtte jentene om bord på båten med det catchy navnet «Expresso Martini» bryte løpet da det ble for sterk vind. I år er intensjonen å komme seg helt i mål, i hjembyen til 75 prosent av mannskapet.

Av Christian Ruscetta

«Team Expresso Martini» består av fire jenter, som har truffet hverandre på tvers av seilforeninger. Albin Express-båtens eier er Jessica Bergstrand fra Bundefjordens Seilforening, mens de tre andre tilhører Tønsberg Seilforening.

– Vi fire har som team bare deltatt én gang i Færderseilasen tidligere, da vi kun har seilt sammen i ett år. Og da måtte vi dessverre bryte fordi det blåste for mye for oss, sier Linn Eve Krogholm (50).

I Færderseilasen har hun derimot vært med mange ganger, på ulike lag og båter, også som skipper på jentebåt. Hun har ikke helt telling på hvor mange, men mener at både hun og Elin Hvalø Mathisen har vært med rundt 8-10 ganger.

Linn Eve har også vært med i en rekke Norgesmesterskap i Princess og VM/EM i Yngling, og har generelt en svært solid seilbakgrunn, som startet i optimistjolle som åtte-åring. Deretter har det blitt både Europajolle, 470, Yngling, IOD Princess, Express og tur/langtur med storbåt, blant annet til Tromsø, Svalbard og Færøyene. I årets Færderseilas skal Linn Eve være rormann og ha ansvaret for spinnaker og taktikk.

Skal også seile J/70 i Grundig Womens Regatta og dame-NM

Også lagvenninnene kan skilte med en solid seilbakgrunn. «Båtreder» Jessica Bergstrand har mye erfaring fra turseiling og har etter hvert også fått bra regattaerfaring. Hun begynte å seile som voksen, og har blant annet seilt Shetland Race. Jessica er skipper og har ansvaret for fordekk på Færder`n.

Elin Hvalø Mathisen har seilt helt siden hun var barn, og har lang erfaring fra Yngling. Hun har seilt mye regatta, og har vært med flere ganger i Færderseilasen i jentebåt. Elin eier også sin egen turbåt. I årets Færderseilas har Elin ansvaret for storseil, spinnaker og taktikk, og vil også fungere som rormann.

Henriette Fjeld har drevet mye med turseiling som barn og voksen, men er relativt fersk i regattasammenheng.

– Hun er veldig ivrig etter å lære, og vil være med på mye regatta framover, sier Linn Eve om lagvenninnen.

Henriette vil ha ansvaret for forseil, luke og spinnaker under Færder`n.

– Hvor mye trener dere sammen?

– Vi holder på med mye seiling hver for oss, og det er mest turseiling. Men utover våren samles vi til onsdagsregatta for å få litt trening sammen, og matching med andre Expresser. Her tester vi båtfart og trener på samkjøring, og å få god flyt i slagene og i jibbingen med spinnakren, forklarer Linn Eve, og føyer til;

– Skipper Jessica har full kontroll på det som skal mekkes, og vi andre hjelper til så godt vi kan.

Nytt i år er at jentene også skal seile og trene litt med J/70, da de har meldt seg på både til Grundig Womens Regatta og NM for damer.

– I fjor deltok vi i Hollænderseilasen og på onsdagsregattaer. Dette året utvider vi slik at det altså både blir J/70 og Express-regattaer, smiler Linn Eve.

Etter at de måtte kaste inn håndkleet i den røffe fjorårsutgaven av Færderseilasen, er ikke Linn Eve i tvil om hva som er hovedmålet i 2023-utgaven;

– I år skal vi gjennomføre, og komme på riktig halvdel i Express-feltet.

Tønsberg blir bedre og bedre som målby

– Hva er det som er så spesielt med Færderseilasen?

– Færder`n er en passe lang og utfordrende langdistanseregatta. Vi får testet ut nattseiling og navigering i flere forhold, samt å gå vakter slik at én av oss alltid er uthvilt. Det er viktig å holde hodet klart av sikkerhetsmessige hensyn og taktisk seiling, sier Linn Eve.

– Hva syns dere om arrangementet i målbyen Tønsberg?

– I Tønsberg tar det seg opp år for år. Seilere er litt tradisjonsbundne og må venne seg litt til at det ikke er i Horten lenger. Personlig synes jeg distansen fra runding ved Tristein og opp til Horten har vært veldig lang på tampen av en såpass lang seilas, så jeg synes det er greit med kortere avstand til mål i Tønsberg, fortsetter hun.

– Det var en veldig bra konsert i fjor med bandet Fagernes Yacht Club, og de kommer jo i år også. Vi gleder oss til det, sier hun videre.

– Hva er det mest dramatiske dere har opplevd om bord i båten?

– Et år måtte vi heise Elin opp i masta midt på natten i kuling, regnvær, lyn og torden. Et fall hadde blitt dratt til topps ved en feiltagelse ved seilbytte. Det var ikke spesielt gøy med mannskap i masta i slikt vær. Men vi fiksa det, og selvfølelsen vokste hos oss alle. Dette skjedde ombord i båten til Grethe Megrund fra Tønsberg Seilforeniing. Grethe tok sikkerhet på alvor, og Elin kom seg trygt ned igjen med fallet, forteller Linn Eve.

– Hva er det fineste minnet deres?

– En gang gikk vi i mål etter kun ti timers seiling. Det var med en Feeling 28 fot, med både spinnaker, genakker og lensetakler. Med andre ord nok av utfordringer for fem jenter. Midtveis til Slemmestad møter feltet en kaldfront med masse vind. Vi fikk revet seil i siste minutt, og dro igjennom skypumpa med alt utstyr i behold. Det var mange båter rundt oss som brakk masta den gangen, og da var det ekstra stas at vi greide oss så godt, gliser Linn Eve.

Jentene om bord i Expresso Martini har ikke kun seiling som interesser, selv om båtlivet generelt er en felles interesse for dem alle. Elin Hvalø Mathisen har tatt det så langt som å jobbe frivillig for Redningsselskapet. Tre av jentene driver med ski og slalåm på turnivå om vinteren, og Henriette Fjeld er veldig opptatt av sine to pumier (ungarske gjeterhunder). Ellers er det familie og venner som holder dem i sving.

Linn Eve Krogholm brenner for dameseiling, og har dratt i gang ny giv for dame/jenteseiling i Tønsberg. Hennes vårdager brukes mye til dette.

– Over 50 damer møter opp på samlinger, så det er et givende arbeid, sier hun.

FAKTABOKS Jessica Bergstrand (f.1977):
Rolle: Skipper/fordekk.
Yrke: Ingeniør – avdelingsleder Anlegg for Novaform Linn Eve Krogholm (f.1972):
Rolle: Rormann/spinnaker (og taktikk)
Yrke: Adjunkt og HTV i Utdanningsforbundet Færder Elin Hvalø Mathisen (f.1974): Rolle: Storseil/spinnaker/taktikk (og rormann)
Yrke: Adjunkt og frivillig skipper i Redningsselskapet i Tønsberg Henriette Fjeld (f.1979): Rolle: Forseil/luke/spinnaker
Yrke: Pedagogisk leder i barnehage og HTV i Utdanningsforbundet

Til start

0

Dager

0

Timer

0

Minuter

0

Sekunder

Posisjon målgang

N

59.2675699

Ø

10.4075608