13. Jun 2025

Frivillig i Færder`n: – Det beste er fellesskapet

Merete Fonstad-Smith har vært frivillig i Færderseilasen i en lang årrekke. Hun trekker fram det helt spesielle og gode miljøet blant så vel seilere, som frivillige og andre som jobber i organisasjonen.

– For meg var det fint å komme tilbake i manesjen igjen, etter at jeg seilte mindre selv, sier Merete, som har vært frivillig i Færderseilasen lenge, og mest i startbåt.

– Det har blitt en tradisjon å være frivillig på Færderseilasen. Å være med her er en fin måte å oppleve fellesskapet med folk man kjenner, være på sjøen, og oppleve samholdet og seilmiljøet, sier hun videre.

Merete har også vært frivillig under EM Drake Asker/Aker Brygge i 2008, VM i 8 meter på Hankø i 2017 og VM i 5,5 meter på Hankø i 2022, i tillegg til samtlige Færderseilaser fra minst 20 år tilbake. Hun likte også jobben i regattakomitéen, der hun tok i mot alle egenmeldingene fra båtene.

– Det var veldig hyggelig, for da traff man mange kjente. Vi var en fast gjeng, og fordelen med det var at alle visste hva man skulle gjøre, og det ble aldri noen usikkerhet. Dessuten var det veldig hyggelig å løse problemer for båtene, sier Merete.

Hun har seilt siden hun var liten, og fikk A-jolle tidlig, siden familien hadde et sommersted på Nesøya.

– Jeg har en ti år eldre søster som seilte mye. Hun hadde en Grimstad-jolle og en Cutter, så jeg var mye med å seile der. Vi bodde helt i vannkanten, så det ble mye sjøliv, med både motorbåt og seilbåt, sier Merete, som etter hvert ble regattaseiler.

– I femten år var vi med i Damepokal-seilasen, som KNS arrangerte. De første årene var det Express, så gikk det over til First Class 8. Det var veldig mange jolleseilere med. I Damepokal-seilasen var vi en fast gjeng på fem som seilte sammen. Vi var også et par ganger i utlandet, i Italia og Frankrike, der vi seilte J/24. Det var mye seiling, og en del privat seiling på større båter. Jeg har ikke hatt båt selv etter at jeg flyttet hjemmefra, men vært mye med som mannskap i andre båter, forteller Merete.

Hun har mer eller mindre hatt et fast forhold til KNS siden 1984. Da jobbet hun for Nissen-Lie Consult på Dronningen, og etter hvert i Norsk Maritimt Forlag. Hun bodde også på Bygdøy en periode.

– Jeg har alltid vært i miljøet på en eller annen måten, og har også sittet i styret i KNS, men det er noen år siden, sier Merete.

FAKTA

Merete Fonstad-Smith
Gift
Fra Larkollen
Yrke: Selvstendig næringsdrivende innen netthandel. Rådgiver på navn og merkevare.

Startbåten
Merete til venstre, sammen med Anne Grete Sagen, fra startbåten under fjorårets Færderseilas
Fra 8m-VM på Hankø

Til start

0

Dager

0

Timer

0

Minuter

0

Sekunder

Posisjon målgang

N

59.2675699

Ø

10.4075608