13. Jun 2025

Pressemelding: Færderseilasen til Moss i 2025

Færderseilasen, Norges største regatta, kommer til Moss fra 2025, og for første gang vil det være målgang i Moss, nærmere bestemt, Mossesundet, fra 13. til 15. juni 2025.

Etter syv år som målby i Tønsberg, har Kongelig Norsk Seilforening (KNS) besluttet at arrangementet fra 2025 vil ligge i Moss. Dette gir Moss en unik mulighet til å vise seg frem som en sjøfartsby og styrke sitt omdømme og gjøre Moss til en synlig by også for sjøfarende.

Bakgrunnen for samarbeidet mellom Moss og KNS går tilbake til byjubileet i 2000. Moss ønsket å være vertskap for et nasjonalt arrangement som ville synliggjøre byen for sjøfarende. Med 48 badestrender og et aktivt seilermiljø, er Moss et naturlig valg også for Færderseilasen, ifølge Morten Torp, representant for arrangementselskapet Dra Te Moss AS, som kontaktet KNS om dette allerede i 2019.

Anders Kristensen, generalsekretær i KNS, uttrykker entusiasme for det nye samarbeidet:

– KNS har hatt et godt og solid samarbeid med Tønsberg i de syv årene byen har vært målby for Færderseilasen. Den 77 år gamle seilasen har alltid vært i stadig utvikling, men deltakerantallet har gått ned de siste årene, og tilbakemeldingene fra seilerne er at de ønsker løp med flere muligheter. Vi som idrettslag vekter det sportslige høyt og etter en lang periode med vurderinger, har KNS nå besluttet å flytte målbyen fra Tønsberg til Moss fra og med 2025. KNS ser frem til et spennende samarbeid med Moss, og vi gleder oss til å ta imot båtene over målstreken, som fra neste år vil være i Mossesundet, så nærme Værket som mulig. Det spektakulære blir at seilerne må runde nordenden på Jeløy før målgangen i Mossesundet, sier Kristensen.

Rundt Rabben-området vil det etableres midlertidige bryggeplasser for 550 seilbåter, med mulighet for å utvide. Seilernes område på Rabben vil tilby servering og lett underholdning. Den årlige Færderseilasen vil også arrangeres samtidig med Mossedagene, noe som gir byen ekstra liv og røre. Til sammen vil ca. 3-4000 seilere bidra med å sette sitt preg på byen.

Morten Torp er begeistret:

– Vi er veldig glade for endelig å kunne fortelle næringsliv og innbyggere om dette og for alvor sette i gang med detaljplanleggingen av det som er et nasjonalt prestisjearrangement, sier Torp.

Ordfører i Moss kommune, Simen Nord, legger til:

– For Moss er dette et arrangement som setter oss på kartet som sjøfartsby. Med den lange kystlinjen er Moss et yndet sted for sjøliv, og sjøen er viktig for innbyggerne, besøkende og næringslivet. Moss har en veldig aktiv seilforening, og mange små og store driver aktivt med seiling eller har båtliv som hobby. At Færderseilasen kommer til Moss vil være til stor glede for innbyggerne i Moss, og samtidig gi verdiskaping og bidra til opplevelsesnæringen i kommunen, sier ordføreren.

Også havnesjefen er begeistret:

– For Moss Havn er dette et sterkt signalarrangement som gir betydelig oppmerksomhet i det maritime miljøet og åpner Moss som et sted man ønsker å besøke med båt og ikke bare seile forbi, uttaler Havnesjef Øystein Høsteland Sundby.

For presse og interesserte inviteres det til signeringsmøte onsdag 19. juni kl. 11.00 på vinbaren Oh Dear på Rabben i Moss. Her vil ytterligere informasjon deles, og det vil være mulighet for å stille spørsmål til ordfører i Moss – Simen Nord, Havnesjef i Moss – Øystein Høsteland Sundby, Generalsekretær i KNS – Anders Kristensen og representanter for ansvarlig arrangørselskap i Moss

Kontakt:

Kongelig Norsk Seilforening (KNS)– generalsekretær Anders Kristensen tlf 414 64 870

Moss Kommune – ordfører Simen Nord tlf 404 40 834

Dra Te Moss (arrangørselskap) – Morten Torp tlf 994 28 430

Til start

0

Dager

0

Timer

0

Minuter

0

Sekunder

Posisjon målgang

N

59.2675699

Ø

10.4075608