13. Jun 2025

– Færder`n er årets sosiale happening

Arvid (51) og Marina (50) Tennefoss bruker Færderseilasen til å ha det gøy og sosialt med gode venner. Men helt blottet for konkurranseinstinkt er mannskapet derimot ikke.

– Færder`n er en greie vi skal ha med oss hvert år sammen med gode venner. Da skal vi seile, da er det ikke noen turbåt! fastslår Arvid Tennefoss.

Den 41 fot store Bavaria Cruiser-båten «Endelig» er ifølge Arvid en badebåt med seil på alle andre dager i året. I perioder brukes den som en ren hytte.

– I Færder`n er den derimot en seilbåt, sier han.

Navnet «Endelig» er ikke helt uten betydning. Da ekteparet Tennefoss kjøpte båten var det med godfølelsen av endelig å få egen seilbåt.

– Dette var egentlig vår drømmebåt i mange år, siden vi første gang fikk øye på den i 2012. Da hadde vi ikke råd til å kjøpe den. Så dukket den opp i Bergen, pen, velholdt og lite brukt. Det stod nærmest navnet vårt på den, sier Arvid og smiler.

«Endelig» er en 41 fots Bavaria Cruiser

De reiste over til byen mellom de syv fjell for å hente drømmebåten sin, for så å seile den hjem til Skjæløy i Fredrikstad. Den lange seilturen rundt sørlandskysten tok fem dager.

– Det var bølgete rundt Lindesnes. Jeg husker det sprutregnet og kom bølger fra alle kanter, sier Marina.

– Vi ble i hvert fall kjent med båten, tilføyer Arvid.

– Det sosiale er viktigst, men alle om bord har konkurranseinstinkt. Vi tar gjerne et par ekstra slag for å ta igjen en båt foran oss

Arvid Tennefoss

Barna digget det

Det knyttet seg litt spenning til hvordan parets døtrer ville like den nye Bavaria-båten.

– Det var spennende, vi visste jo ikke hvordan barna ville ta det. De var jo vant til å være på sjøen, men det var mest med små båter og sånn. Men det har gått bra, de syns det er supert, sier Marina.

– De digger det! sier Arvid.

– En 41 foter har god plass, og man kan være om bord der lenge. Jentene våre kan ha med seg noen der uten å måtte sove på sofaen, sier Marina.

Ifølge Arvid hadde de 55 overnattinger i «Endelig» i fjor.

I 2023 var man nærmere badebåt enn regattabåt

Båtferie er naturlig nok familiens hovedaktivitet på sommeren, der «Endelig» brukes til alt fra seiling til å dra på tur. Når Færderseilasen nærmer seg gleder Tennefoss-paret seg til sommerens store sosiale happening med gode venner.

– Vi har med oss noen av våre aller beste venner. Målet er å ha det morsomt og sosialt sammen, sier Arvid.

Paret har stor båterfaring gjennom livet. Arvid har seilt i Færder`n mange ganger, blant annet med Swan 65-båten «Kings Legend», som ble nr. 2 i Whitbreadseilasen i 1977-78.

Seilte over Østersjøen i hundre år gammel skøyte

– Jeg har vært med å seile fra Oslo til Riga, en tidagers ekstremtur ned til Danmark, opp til Bornholm og over Østersjøen, i ei skøyte fra 1911. Den var helt uten utstyr og moderne hjelpemidler. I Østersjøen så vi ikke fem meter foran båten, det var tykk tåke, helt grøt, og plutselig hørte vi tuta på et kjempeskip rett ved siden av. Uten radar var det som å seile i 1911, sier Marina.

I Færderseilasen venter sannsynligvis en litt annen opplevelse nedover Oslofjorden, enn i Østersjøen.

– Vi skal gjøre så godt vi kan fra Oslo til Tønsberg. Vi har ikke noen høy risikofaktor, men gjør alt så safe som mulig. Det sosiale er viktigst, men alle om bord har konkurranseinstinkt. Vi tar gjerne et par ekstra slag for å ta igjen en båt foran oss, sier Arvid med et glis.

– Mannskapet består blant annet av en kompis av meg, som jeg ble kjent med helt tilbake til tiden i Speideren, da vi var 11-12 år gamle, og samboeren hans, sier Arvid.

Ytterligere et vennepar og en kamerat utgjør resten av mannskapet, som dermed blir et totalt antall på syv.

6-7 personer er en fin mengde mennesker i båten, er Tennefoss-paret enige om.

I 2022 var det godt med vind og stemningen var topp

Alle om bord har hver sine oppgaver, og én i mannskapet er ifølge Marina og Arvid selvoppnevnt navigatør.

– Han er ansvarlig for navigasjon og strategi, og sitter og ser på tidevann og værmeldinger i dagesvis, humrer Arvid, før Marina skyter inn:

– I fjor bommet han skikkelig da!

– Men han har mye seilefaring og har gått flere kurs. Alle i mannskapet er båtvante, fortsetter hun.

En drøm å være kaptein på egen båt i Færder`n

Marinas oppgave om bord er å være skipskokk.

– Jeg er matansvarlig. Jeg starter med at alle får en ordentlig frokost, enten det er ferske baguetter eller godt brød fra bakeren. Det er viktig med «nice mat». Så kommer det selvsagt an på været. Det er ikke lett å diske opp all verden nede i byssa hvis båten ligger i 45 grader, sier Marina, og legger til at det er svært populært når hun tar fram de enorme kardemommebollene fra en av bakerne på Aker Brygge.

– De er amazing! De holder jo i timesvis, sier hun.

Marina til rors på «Endelig»

Arvid er den som har det lengste forholdet til Færderseilasen, siden han har vært med som mannskap helt fra 1990-tallet.

– For meg var det en drøm å få være kaptein på egen båt i Færder`n. For tre år siden gikk den drømmen i oppfyllelse, sier Arvid.

«Endelig» Kaptein på egen båt i Færder`n

Ifølge ekteparet er det aldri dårlig stemning om bord. Selv i 2021 og 2022, da det var svært røffe forhold, var det ingen sure miner i mannskapet.

– De årene det var så mye vind ble det gitt tydelige beskjeder, men det er blant annet for å sikre at utstyr ikke blir ødelagt. Så nei, det er aldri dårlig stemning, heller motsatt; alle har det veldig morsomt, med rev i seila og rask seiling. Alle stolte på at de beskjedene jeg ga var riktige, og at oppgavene bare ble utført, sier kaptein Arvid.

– Det er jo mye enklere å bare få beskjed om hva du skal gjøre, og så utføre, sier Marina.

Hun var med på Færderseilasen for første gang i fjor, da det var en svært rolig seilas i vindstille og varm sommersol.

Når det er vindstille kan mannskapet nyte solen

Båten rikket seg knapt av flekken

– Da skjedde det ikke stort. Da vi hadde kommet oss utenfor Fornebu gadd jeg ikke mer, og gikk ned og la meg. Da jeg stod opp en drøy time senere, og tittet ut, var vi fortsatt ved Fornebu. Jeg trodde det ikke var mulig, sier hun lattermildt.

Færder’n 2023 var det vindstille, da tok mannskapet grep og padlet med beina for å få fremdrift

Færderseilasen er først og fremst sosialt og hyggelig for gjengen om bord i «Endelig», og det kunne kanskje være fristende å sprette en kald øl i båten, mens man ligger i solsteika og venter på vind utenfor Fornebu.

–  Seilas er seilas. Da får vi heller glede oss til de to store gevinstene som venter når vi kommer fram; Å koke pølser mens vi venter på bruåpning, og champagnen som sprettes så fort båten er fortøyd i Tønsberg, og alle kan slappe av, smiler Arvid.

Den selvutnevnte navigatøren sjekker om alt går etter planen

Etter at «Endelig» og de syv færderseilerne har fortøyd i Tønsberg, venter mer hygge og moro i den idylliske Vestfold-byen.

– På lørdagen blir det middag på restaurant med topp stemning. Og så ender vi opp på Foynhagen med konsert, sier Arvid.

– Vi har en kompis som bor i Tønsberg. I fjor var vi hos ham og hadde champagnefrokost. Deretter ruslet vi rundt i sommerbyen. Det hjelper jo alltid når det er sol, sier Marina.

«Endelig» lå fortøyd sammen med resten av Bavariaklubben, som hadde utdelt egen brygge.

– Bavariaklubben er jo en rimelig sosial gjeng, så det blir sosialt og hyggelig, sier Marina.

Etter at festlighetene er over i Tønsberg er det tid for hjemreise på søndagen.

– Vi heldige, for da skal vi bare rett over fjorden til Skjæløy. Vi pleier ikke å stresse, og tar det bare som det kommer, sier Arvid.

Turen over til Fredrikstad tar maks to timer.

– Det er bare kos, smiler Arvid.

FAKTA:

Arvid Tennefoss (51), IT-direktør i Nille. Gift med Marina Tennefoss (50), fotograf. Har to døtre, som blir 15 og 19 år. Eier Bavaria Cruiser-båten «Endelig». Deltar i Tur Glede-klassen i Færderseilasen 2024.

Gode barndomsvenner sammen på Færder’n

Til start

0

Dager

0

Timer

0

Minuter

0

Sekunder

Posisjon målgang

N

59.2675699

Ø

10.4075608