Færdern`n 2023: Lang seilas, men kjempestemning
Her får du en oppsummering av årets Færderseilas, som var preget av flott sommervær og god stemning, på tross av svak vind og det som skulle bli en lang tålmodighetsprøve inn til målgang.
Generalsekretær Anders Kristensen i KNS oppsummerer Færderseilasen 2023 på følgende måte:
– Den var lang, men det var veldig god stemning. Jeg tror folk koste seg veldig.
At rundt 100 båter av nærmere 400 startende etter hvert valgte å bryte løpet, anser generalsekretæren som et ganske lavt tall.
– Det var egentlig veldig få som brøt. På tross av en veldig lang fredag og lørdag var innstillingen å gjennomføre. Med tanke på forholdene var ikke dette tallet høyt. Sammenligner vi med i fjor var det over halvparten som brøt den gangen, sier Kristensen, som samtidig undrer seg over det faktum at både før og etter Færderseilasen var det kanonforhold, med varme, sol og nok vind.
– Det er jo et tankekors at det var drømme-seilforhold både torsdag og søndag, mens fredag og lørdag var det svak vind. Men det var uansett hyggelig og god stemning, sier Kristensen.
Mikkel Thommessen, journalist i Seilmagasinet, og en av landets fremste eksperter på Færderseilasen, sier dette om årets seilas:
– Det har vært en utrolig fin og behagelig seilas, med fantastisk vær. Så har det vært sånn passe vanskelig. Ingen har kommet gratis til seieren her. Man måtte gjøre noen smarte ting. Det var for eksempel ikke noen enkle forhold inne i fjorden, for vinden stod litt her og litt der.
– Det var motstrøms i Drøbaksundet i tillegg?
– Ja, det var det. Jeg snakket med en av seilerne som hadde gått på vestsiden av Håøya, og hadde tjent veldig på det. Det var både vind og strøm sa han, som gjorde at de kom forbi masse båter. Ute ved sjeteen i Drøbaksundet hadde de tatt igjen mange.
– Hva er forskjellen taktisk på årets seilas og fjorårets røffe seilas?
– En sånn seilas som dette er den beste reklamen Færderseilasen kan få. Det har vært en veldig behagelig seilas. I fjor var det overlevelsesforhold, der det viktigste var å passe på at utstyret ikke ble ødelagt. I år kunne man finseile og seile der man trodde det var riktig å gå, fremfor å redde utstyret. Det har stor betydning, sier Thommessen.
– Det man ser i en slik seilas som dette er at de små båtene hevder seg ofte bra, vi har mange 30-fotere som har gjort det bra, både i shorthanded og i klasser med fullt mannskap. Men også mange store båter har seilt bra, så fordelingen mellom små og store båter er jevn på resultatlistene, fortsetter seiljournalisten.
– Regn og tåke ikke like koselig som dette
“Bella” fra Horten Seilforening vant klassen “Tur uten spinnaker Hollænder klasse 2”. Båteier Ingvild Bjerke Nærsnes forteller at de tidlig dro i fra hele klassen, og at de dermed mistet litt konkurranseaspektet.
– Vi var heldige og fikk greit driv i starten, og seilte dermed fra mange av konkurrentene. Det var litt kjedelig at vi ikke hadde noen å konkurrere med. Da måtte vi isteden prøve å konkurrere med de som var i raskere klasser, men de seilte jo fra oss etter hvert, sier Nærsnes.
– Jeg vil tro det hadde vært mer gøy med mer vind, men samtidig var vi jo en turbåt med vennepar som koste oss på tur. Det var nydelig vær, en kjempefin seilas og veldig hyggelig. Regn og tåke er jo ikke like koselig, sier Nærsnes.
Den nære familievennen Geir Tømmerstigen var fungerende kaptein om bord, selv om Ingvill selv står oppgitt som skipper i resultatlistene.
– Det er bare fordi jeg er eier av båten, smiler hun.
– Mange i samme klasse som oss brøt da de ikke kom noen vei. Men alle om bord hos oss var fornøyd. Vi rullerte på roller om bord, og noen en god kombinasjon av drevne og uerfarne seilere, forteller Ingvill Bjerke Nærsnes.
Mannskapet bestod av Ingvill Bjerke Nærsnes, Odd-Rune Nærsnes, Irene Solberg, Birgitte Larsen, Yvonne Van Velzen, Thomas Solberg, Lars-Kristian Larsen og Geir Tømmerstigen.
– Endelig satt den!
Doublehanded-båten “Careen” med Lars Bjerke (KNS) og Nikolai Halle (Asker Seilforening) slo til med Line Honour på Mefjord-banen. Etter korrigert tid fikk de andreplass i klassen sin. De to seilerne var godt fornøyde med innsatsen, og ikke minst da det var klart at Line Honour var sikret.
– Vi er absolutt fornøyde, vi har ikke grunn til noe annet. Det var gøy å få den beskjeden overrakt, sier Lars Bjerke.
– Det var en veldig bra seilas, vi hadde faktisk vind nesten hele tiden, med unntak av litt dødperiode på Nærsnes. Men vi hadde god vind nesten hele veien. Vi har vel nådd målet for denne seilasen, det må vi vel si, sier Nikolai Halle.
– Endelig satt den! Det var en kombinasjon. Nå satt utstyret, seilskiftene, veivalgene, båtfarten og det meste annet. Og så hadde vi litt flaks. Vi fikk det vi trengte da vi trengte det, sier Bjerke.
Brøt Færder`n for første gang: – For oss er festen og konserten i Tønsberg like viktig
«Fryd V» fra Ålesunds Seilforening var en ren damebåt som seilte i klassen NOR Rating med spinnaker Mefjord. De valgte det samme som en del andre, nemlig å bryte løpet, for øvrig for første gang i skipper Ingrid Fladmarks Færderseilas-historie.
– Det var en flott opplevelse for alle ombord. To av damene var med for første gang og er strålende fornøyd. Vi hadde den beste starten i vårt heat, den vant vi! Rett før Nærsnes fikk vi fin vind og det gjorde godt. Vi krysset fint utover mot Drøbaksundet, så ble det stille så vi valgte å gå langs østsida på Håøya, der var det litt medstrøm og litt vind av og til. Det vant vi på i forhold til båtene som gikk øst i fjorden, sier Ingrid Fladmark. Hun trekker spesielt fram nattseilasen.
– Natta var magisk, vi bevegde oss sakte sørover og det ble måneskinn. En nabobåt tok bilde av oss, og det var veldig hyggelig. Vi kom oss igjennom sjeteen vest i fjorden, og taktikken var å følge vestsida utover men der fikk vi ikke vind, den kom etter hvert på østsida. Vi lå og drev i flere timer og det var slitsomt. Vi var enige om å bryte. For oss hadde seilasen allerede vært en flott opplevelse og 06.30 startet vi motoren, og det føltes riktig. Alle var enige om at det var viktig å få med seg stemningen og konserten i Tønsberg. I fjor fullførte vi da mange brøt. Mye vind passer oss bedre. I år var det riktig for oss å bryte da Færderseilasen er så mye mer enn regattaen. Rett før vi kom til Tønsberg kl. 11 stoppet vi opp og badet. Stemningen steg og vi skålte for oss selv og den flotte opplevelsen. Vi gikk tur til Slottsfjell, og etter en deilig middag var det konsert. Konserten med Fagerstrand Yacht Cub var helt fantastisk, med utrolig bra musikk og stemning. Damene danset og sang for full hals. Søndag seilte vi hjemover i god vind og det var en herlig avslutning på Færderseilasen for Fryd-damene, sier en entusiastisk skipper.
Hadde ni knop etter Jeløya
Skipper Eric Svenkerud i den nydelige og strøkne 12-meteren “Vema III” vant klassen for klassiske treseilere Mefjord-banen, men var noen minutter unna Line Honour. På et tidspunkt trodde man at Line Honour var sikret, før nyheten kom om at “Careen” hadde tatt den.
– Vi hadde rolige vinder i begynnelsen, og kom oss greit ut fra Aker brygge. Så døde vinden litt etter Gåsøya. Vi satte gennaker der. Vi seilte mye på sydlige vinder først, deretter kom den både fra øst og vest. Så kom det seg etter runding på Slemmestad. Vi hadde i grunn grei vind hele veien, og var oppe i over ni knop etter Jeløya, forklarer Svenkerud.
– Traff navigatøren blink på alle sine vurderinger?
– Ja, de gjorde mye bra vurderinger der. Navigatør Kristian Fodstad gjorde en del bra taktiske valg, fortsetter skipperen.
– Dere var nære Line Honour, og trodde en liten stund at dere hadde vunnet den?
– Ja, det var dumt at vi ikke greide den, sier Svenkerud.
Mannskapet bestod av Eric Svenkerud (skipper), Eirik Borgersund, Nicolay Beck, Jon Kristiansen, Elin Spieler, Heidi Gjester, Christian Ness, Jacob Ness, Bianca Gjester, Kristian Fodstad, Ellen Authen, Cato Rose, Ernst Thue og Ludwig Troye.
Høykompetent crew på “Proxflyer”
«Proxflyer» fra Asker Seilforening, som seilte i klassen NOR Rating med spinnaker, havnet til slutt på fjerdeplass i klassen etter korrigert tid. De var imidlertid første båt over mållinja, og sikret Line Honour-tittelen for Tristein da de kom inn i sekstiden på lørdag morgen. Proxflyer-gjengen var klar over at det med deres størrelse og handicap ville bli vanskelig å vinne klassen på korrigert tid. Derfor var deres hovedmål å være først over mållinja.
– Vi har siktet mot dette siden vi seilte Færder`n sist med fullt mannskap. Vi har seilt to år i Middelhavet i veldig varierende forhold, og har etter hvert blitt gode på å seile i lite vind, sier Jan Muren, skipper på «Proxflyer».
– Vi visste at lightfokken vår var bra. Vi seiler med treningsseil med unntak av lightfokken, som er plukket fra øverste hylle, fortsetter Muren, som fremhever det faktum at det 13 mann store crewet har meget høy kompetanse.
– Vi er en bra gjeng som har seilt mye sammen. Vi fant ut at det er over 500 racestarter om bord når vi akkumulerer alt. Alle har seilt minst 30 race i Middelhavet i denne båten, sier Muren. Mannskapet bestod av Jan Muren (skipper), Lars Reidulff, Ole Jørgen Rishoff, Andreas Myrvold, Audun Scheide, Henrik Terjesen, Mathias Mollatt, Nils Melsom Kristensen, Petter Muren, Mathilde Elise Lind, Robert Davis, Christen With, Tomas Mathisen.
LINE HONOURS
Mefjord: «Careen» Asker SF med Nikolai Halle og Lars Bjerke
Hollænder: «Feelgood» Bærum SF med Christer Lie
Tristein: «Proxflyer» Asker SF med Jan Muren, Lars Reidulff, Ole Jørgen Rishoff, Andreas Myrvold, Audun Scheide, Henrik Terjesen, Mathias Mollatt, Nils Melsom Kristensen, Petter Muren, Mathilde Elise Lind, Robert Davis, Christen With, Tomas Mathisen.
Ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) delte ut premiene i Foynhagen lørdag kveld. Pedersen hadde selv seilt Færderseilasen om bord i «Jeg er Tønsberg». Vinnerne fikk Færder-klokker fra Bølgen og billetter til flere konserter i Foynhagen.
Alle klassevinnerneSamtlige resultater Bilder fra seilasen og premieseremonienFilmer og videointervjuer