13. Jun 2025

Hvilke klasse skal jeg melde meg på i?

Færderseilasen har mange ulike klasser og er tilpasset for både tur og konkurranseseilere.
Hvilken klasse som er riktig for deg avhenger av flere ting og for førstegangsseileren kan det være vanskelig å forstå hvilken klasse som passer best.

Her er en beskrivelse av de ulike klassene, forhåpentligvis vil det hjelpe deg med å velge riktig klasse. Det er mulig å bytte klasse etter at du har meldt deg på så lenge du tilfredsstiller kravene til klassen du ønsker å seile i.

Om du er usikker på hvilke klasse du skal melde deg på i, kan du melde deg på i klassen «vet ikke, og vil bli kontaktet» så hjelper vi deg med å velge riktig.

NOR-Rating klassene:

NOR-Rating er et handicapsystem som gjør at ulike båter kan konkurrere sammen selv om båtene i seg selv er forskjellige. NOR-rating klassen deles inn i underklasser basert på fartspotensial og seilegenskaper slik at båtenr som er relativt like seiler i samme klasse. I Færderseilasen blir NOR-rating klassen delt inn i 10-12 underklasser. De første inndelingene gjøres ca 14 dager før seilasen og oppdateres regelmessig frem til torsdag 9. juni kl. 1600

For å kunne seile i en NOR-rating klasse må båtene ha et gyldig målebrev. Dette utstedes av organisasjonen NOR-Rating og er gyldig for ett år. Du kan lese mer om NOR-Rating her: https://www.norrating.org/index.php/organisasjon

NOR-rating klassene består av alle typer båter både gamle og nye. Ønsker du et relativt høyt konkuransenivå og har båt og mannskap i god form er dette klassen for deg.

NOR-Rating uten spinnaker er for de som ikke ønsker å seile med eller har spinnaker om bord.  

Entypeklassene

Dette er klasser med helt like båter. Noen entypeklasser har et stengt regelverk som må følges, mens i andre entypeklasser holder det at båten er av samme fabrikat og modell.
For å få en egen klasse må det være påmeldt minimum ti båter. Hvis det ikke er tilstrekkelig antall båter til å danne en egen klasse vil deltagerne som har meldt seg på flyttes over i en annen klasse.

Typiske entypeklasser i Færderseilasen er:
IF, j/80, Express, 11.mod. X-35, First 31.7

Turklassene

Klassen for de som har fokus på tur og ikke regatta eller for de som ikke har gyldig målebrev. Turklassen deles inn i underklasser basert på båtens størrelse og/eller fartspotensial.
Tur uten spinnaker er for de som ikke ønsker å seile med eller har spinnaker om bord.
  

Skøyteklassen og tyngre turklasse
Starter fra Son fredag ettermiddag. Skøytene seiler etter måltall utsted av skøyteklubben. Skøytene må kontakte Skøyteklubben for å få målebrev med VET-tall for å delta. Tyngre turbåter må ha gyldig målebrev. Disse klassene starter fra Son fredag klokken 18:00.

TurGlede er klassen for deg som ønsker å delta på seilasen uten å måtte forholde seg til konkurrerende båter, fast starttidspunkt eller faste rundingsmerker. Du starter fra Oslo når du vil, mellom kl 06:00-11:00. TurGlede har tilnærmet valgfritt løp til Tønsberg. Resultatene baseres på kortest seilt tid uavhengig av starttidspunkt eller båttype.

Resultatsberegning:
For NOR-Rating klassene, skøyte og flerskrogsklassene  vil resultatene beregnes ut ifra korrigert tid(seilt tid x måletall). For alle andre klasser vil seilt tid benyttes til resultatberegning.


Startidspunkt

Felles NOR-rating, entype og turklassene er at de får tildelt et starttidspunkt. Starten går fra Aker Brygge. Starttidspunktet vil publiseres senest 2 dager før seilasen.

Uansett klassen må alle båtene tilfredsstille sikkerhetskravene beskrevet i kunngjøringen. Den inneholder mye nyttig informasjon og finnes på regattasidens oppslagstavle på manage2sail.

Til start

0

Dager

0

Timer

0

Minuter

0

Sekunder

Posisjon målgang

N

59.2675699

Ø

10.4075608