13. Jun 2025

– Vi boostet mestringsfølelsen

Tre damer i en Dehler 34 var både mørbanket og lykkelige da de kom seg gjennom løypa på litt under 14 timer i Færderseilasen.

Av Christian Ruscetta

Vibeke har seilt Færderseilasen et par ganger på 1990-tallet, og i fjor seilte hun Færder`n for første gang med Dehleren «Jolie».

At Vibeke gikk til innkjøp av en Dehler er ikke tilfeldig. Hun forteller om en episode fra da hun var liten.

– Da jeg var ca. 12 år gammel, på sommerens seilferie med pappa og storebror, så jeg en så utrolig vakker båt, og spurte pappa hva slags båt det var. Det var en Dehler, og det vakre synet satte seg fast hos meg. Det var ikke så mange Dehlere på fjorden den gangen.

– Det er en morsom båt å seile, som går bra også på lite vind. Når vindforholdene er som på årets Færder er det mer krevende, og her har jeg mye å lære. Den er også enkelt rigget og ett av sesongens mål er å seile den alene, sier Vibeke.

«Jolie»

Under fjorårets Færderseilas seilte kun Vibeke og Anne Bergraf, men de så seg nødt til å bryte seilasen etter Drøbaksundet under veldig tøffe forhold. Foran årets seilas fikk de med seg Elisabeth Stabell, som de møtte gjennom Team Naomi.

– Team Naomi er en satsning på å rekruttere damer til å seile i Bunnefjorden Seilforening. Vi fikk aldri tid til å trene laget før Færder`n, men vi fant raskt ut av en god arbeidsfordeling, forteller Vibeke.

– Vi var lykkelige da vi fortøyde «Jolie» etter målgang, og feiret med ankerdram og god varm mat ombord. Så sov vi vel ekstra godt den natten

Vibeke Lie

Damene hadde planlagt en tidlig start, men ifølge Vibeke «glemte» de å studere værmeldingen.

– Det var svært lite vind mellom 07 – 09.30, og skulle utsatt start i to timer. Men det ble langt tøffere enn vi hadde trodd, med liten kuling mesteparten av veien, og vi var jo bare tre stykker i en 34-fot. Men det dreier seg om stamina, og vi måtte bare stå på, sier hun, og understreker samtidig at damene hadde det veldig moro underveis, selv om de ble slitne.

Vibeke Lie og Anne Bergraf

– Vi er fornøyde med at vi gikk på vestsiden av Oscarsborg blant annet. Det boostet mestringsfølelsen! sier Vibeke.

De tre damene stilte i Turglede-klassen, og de endte på en 13.plass etter å ha seilt på tiden 13.58.56.

– Ambisjonen var å glede seg over å seile sammen, lære og gjennomføre. For ikke å glemme å være med på god stemning på brygga i Tønsberg. Og det lyktes vi med, smiler Vibeke.

– Vi hadde ingen dramatikk ombord under seilasen, men vi var ganske mørbanka alle tre etter nesten 14 timer på kryssen, høye bølger og mye vind. Men med våre forutsetninger klarte vi oss bra og jobbet godt sammen. Det mest dramatiske var nok armmuskler som svikta etter 12 timer da vi passerte Bastøy, sier Vibeke.

Vibeke Lie

Og følelsen da de kom inn i mål?

– Vi var lykkelige da vi fortøyde «Jolie» etter målgang, og feiret med ankerdram og god varm mat ombord. Så sov vi vel ekstra godt den natten, sier Vibeke med et glis.

Vibeke er 48 år gammel og utdannet skuespiller. Hun er født i Sandefjord, har to døtre, og bor i Oslo. Hun er vokst opp med seiling, seilturer og noe regatta.

– Jeg hadde Soling et par år sammen med en kompis, og det var da jeg virkelig lærte.

Da jeg flyttet for å studere ble det slutt på seilingen helt til jeg møtte Anne på jobben, som hadde kjøpt seg seilbåt, og trengte mannskap. Det er fem år siden. Anne inspirerte meg til å kjøpe egen båt, og i dag er jeg stolt kaptein på «Jolie», sier Vibeke.

Anne Bergraf seilte som liten med familien, og har en far som seilte Færder’n og Hollænder’n første halvdel av 1970-tallet. Anne kjøpte egen båt i 2016.

Elisabeth Stabell bestemte seg sammen med sin mann for å finne en hobby etter at småbarnsperioden var tilbakelagt.

– Vi kjøpte oss en X-95 i 2017, som vi hadde et par år, og seilinteressen vokste seg sterkere. Så når Anne kontaktet meg under covid-19 om et dameregattalag, da sa jeg raskt ja takk, sier Elisabeth.

Færderseilasen er over for å i år, men Vibeke er lysten på mer regatta.

– Jeg skal også prøve meg på onsdagsregatta i Bunnefjorden etter ferien, og årets Færder inspirerte oss til å melde oss på Hollænderen. Og det blir ny Færder neste år, med utvidet damelag og litt høyere ambisjoner enn vi hadde i år, fastslår Vibeke Lie.

Til start

0

Dager

0

Timer

0

Minuter

0

Sekunder

Posisjon målgang

N

59.2675699

Ø

10.4075608